Graavilohen niljainen kimallus

Norjalainen lohifile on ollut viime aikoina ilahduttavan edullista. Halvinkin graavi kala puolestaan on aivan hävyttömän kallista, kilohinnaltaan jotakuinkin kolminkertaista fileeseen nähden. Tämän epäsuhdan inspiroimana käännyin keittokirjani Googlen pariin. Moni osuma vakuutti graavaamisen olevan helppoa ja yksinkertaista. Rohkaistuin kokeilemaan.

Vappuna tein tavallista graavilohta, jossa oli merisuolaa, sokeria ja tilliä. Kalan leikkuuta lukuunottamatta lopputulos oli hyvä, mutta maistui tietenkin aika tavanomaiselta. Niinpä päätin kokeilla jotain uutta jännää.

Ostin tuoretta korianteria aikomuksenani laittaa se lohifileiden väliin antamaan makua. Kävi kuitenkin niin surkeasti, että se joko unohtui kauppaan, siirtyi toiseen ulottuvuuteen tai on tälläkin hetkellä mätänemässä jossain paikassa, mistä en löytänyt sitä silloin kun olisin sitä tarvinnut. Oli pakko improvisoida.

Jääkaapissa oli pestoa. Päättelin, että kun pesto on hyvää ja lohi on hyvää, pestolohi on varmaankin myös hyvää. Katsahdin taas Googleen. Löysin äärettömän määrän pitopalveluita, joiden ruokalistalla komeili pestograavattu lohi, mutta yhtään ohjetta en pikaisella silmäyksellä löytänyt. Johtopäättelin, että se tehdään varmaan samoin kuin tavallinenkin graavlohi, mutta laitetaan mukaan pestoa. Lopputuloksena olikin herkullinen ja pehmeä graavilohi, jossa pesto maistui hienovaraisesti mutta kuitenkin tunnistettavasti. Teen varmaan toistekin.

Pestograavattu lohi

  • 1/2 kg lohta
  • 2 rkl karkeaa merisuolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl pestoa

Leikkaa lohesta kaksi keskenään samansuuruista palaa. Palasissa kannattaa olla vielä nahka kiinni. Ripota molemmille lohenpalasille merisuolaa ja sokeria ja hiero kevyesti. Laita kummallekin puoliskolle teelusikallinen pestoa ja levitä tasaiseksi pinnaksi.

Aseta lohipalaset kalapuolet vastakkain, kiedo ne kelmuun ja laita lautaselle tai johonkin muuhun astiaan - on todennäköistä, että kalasta valuu nestettä. Laita kala jääkaappiin ja laita kalan päälle jotain painoksi, esim. hillopurkki tai mehutölkki. Se saattaa auttaa kalaa suolaantumaan tasaisemmin. Paketti kannattaa kääntää jossain vaiheessa suolaantumista.

Jätä lohi jääkaappiin graavaantumaan yön yli tai pitemmäksikin aikaa. Kun on syömisen aika, pyyhi lohen pinnalta ylimääräinen suola ja pesto pois. Leikkaa ohuiksi siivuiksi. 

Blog comments powered by Disqus